Varvtalsreglering fläkt 12v

Jag behöver hjälp angående att varvtalsreglera en 12V-motorrumsfläkt (av typ som finns på Biltema). Har två fläktar på 12v och 1A, tänkte parallell koppla dessa för o få mer flöde. Steglös varvtalsreglering av lågspännings-eletromotorer. Sådana motorer finns främst i borrmaskiner med likström, modellbilar, drev för vindrutetorkare och . Jag har köpt en AC fläkt som jag tänkte skulle få evakuera luft från vårt. Liten transformator 220V AC till 12V DC som ryms i. Värmen från lampan sögs in i fläkten och hjälpte till att höja utluften.

Jag har i min segelbåt installerat en motorrumsfläkt då temperaturen blir väldigt hög motorrummet. Om jag får gissa så gissar jag på att 230v AC fläktar borde ha. Köp 12V fläktar och en bula samt fläktstyrning till det. Jag byggde precis som Nils också en egen omrörare för ett tag sedan av en 12V fläkt och hobbymagneter. Jag försöker att läsa av fläkten som går i min pelletspanna.

Men jag förstår inte riktigt hur jag ska göra det. Det är inte alltid så lyckat att varvtalsreglera fläktmotorer som inte är avsedda för detta.