Gammal färgmärkning telekabel

Uppbyggnad par: kablade par till en kabelkropp. Jag ska förlänga den inkommande telekabeln som är av äldre modell med en modern med andra. Ev är det fel på någon tråd och därav har den tagit en annan färg. Reservdelar gammal BD Cirkelsåg Allvetaren.

Avgrävd telekabelinläggokt 2014Skarva avgrävd telekabel (ledare)inläggnov 2013El-dragning kablar dosa-uttag-brytare? Vad jag dock aldrig blivit klok på är färgmärkningen. Fanns det någon standard för telekabel förr eller det var fritt fram där också? Jag har 2par in enligt normal färgstandard.

Alltså det är ju bara att testa de troliga färg-kombinationerna. Jag minns knappt vilka färger den finns i, jag har en gammal rulle gul-röd. Annars vet jag att man märker L1-L2-Lmed färg och där har man . Färgkoder kan användas på många olika sätt.

Exempel: Ett motstånd med grundfärg gul, bandfärg violett, prickfärg orange har. Du kan ha råkat på en jordkabel med gammal färgmärkning, . Modern telefonkabel är så gott som alltid 4-ledare. Om du får tag på kabel med färgmärkning enligt amerikansk standard så är det röd och .